Συστάσεις για την ρύθμιση του Σωματικού Βάρους

 

Διατροφή:

  • Κάντε μικρά και συχνά γεύματα
  • Μειώστε τα λιπαρά: Αποφύγετε τηγανητά φαγητά, αλλαντικά, παχιά τυριά, γλυκά, σάλτσες, βούτυρα και μαργαρίνες και προτιμήστε το ελαιόλαδο αλλά με πολύ μέτρο. Καταναλώνετε γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά. Αποφύγετε το πρόχειρο έτοιμο φαγητό (fast food, τυρόπιτες) και φροντίζετε να παρασκευάζετε εσείς το φαγητό που τρώτε.
  • Μειώστε τη ζάχαρη: Αποφύγετε σοκολάτες, γλυκά και αναψυκτικά.
  • Αποφύγετε το αλάτι στο ελάχιστο
  • Αυξήστε την κατανάλωση φυτικών ινών: Προτιμάτε πάντα ψωμί και δημητριακά ολικής αλέσεως, μαύρο ρύζι και ζυμαρικά. Τρώτε άφθονα φρούτα, λαχανικά και όσπρια.

 

 

Φυσική δραστηριότητα:

Η άσκηση αποτελεί το σημείο κλειδί στην αντιμετώπιση του αυξημένου βάρους. Όταν υπάρχει μείωση στην πρόσληψη τροφής και απώλεια βάρους οι καύσεις του οργανισμού μειώνονται και ο μόνος τρόπος για να αυξηθεί ο μεταβολισμός είναι η άσκηση. Περιορίστε τις μετακινήσεις με αυτοκίνητο και χρησιμοποιείστε περισσότερο τα πόδια ή και το ποδήλατο. Προγραμματίστε καθημερινούς περιπάτους για τουλάχιστον 30 λεπτά. Αν μπορείτε ακολουθήστε κάποιο τακτικό πρόγραμμα αεροβικής άσκησης ή περπατήστε σε διάδρομο για 30-40λεπτά για 3-4 φορές / εβδομάδα. Επιπλέον εντάξτε δραστηριότητες όπως κολύμπι, γυμναστήριο, τρέξιμο, μπάσκετ, βόλεϊ, τένις, χορό, πολεμικές τέχνες κ α. Για να δώσετε όμως τον απαιτούμενο χρόνο στην κίνηση είναι σημαντικό να μειώσετε τις ώρες που αφιερώνετε μπροστά στην τηλεόραση, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια ή τον υπολογιστή.

Δες επίσης