Πρακτικές συμβουλές για ασθενείς με κοιλιοκάκη

Οι ασθενείς με κοιλιοκάκη αντιπροσωπεύουν πλέον ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού σύμφωνα με πρόσφατες επιδημιολογικές μελέτες. Η αντιμετώπιση της νόσου βασίζεται στη δίαιτα ελεύθερη γλουτένης, η οποία για να εφαρμοσθεί ορθά απαιτεί πολλές προσαρμογές. Οι ποιο βασικές είναι οι ακόλουθες:

  • Προσοχή στα έτοιμα παρασκευάσματα. Κατανάλωση μόνο προιόντων ελεύθερης γλουτένης.
  • Προσοχή σε προϊόντα ελεύθεραγλουτένης από τοπικούς φούρνους-παρασκευαστήρια που δεν τηρούν τις συνθήκες παρασκευής προϊόντων ελεύθερα γλουτένης (Παρασκευάζονται στον ίδιο χώρο προϊόντα με γλουτένη).
  • Προσοχή στις επιμολύνσεις των τροφίμων χωρίς γλουτένη από τρόφιμα με γλουτένη.
  • Να μην αποθηκεύονται μαζί τα προϊόντα χωρίς γλουτένη με τα προϊόντα με γλουτένη.
  • Για την αποθήκευση των τροφίμων στον ίδιο χώρο να χρησιμοποιούνται καθαρά από επιμολύνσεις τάπερ αεροστεγώς κλεισμένα.
  • Να πλένονται καλά τα σκεύη που χρησιμοποιήθηκαν για την παρασκευή προϊόντων με γλουτένη προτού χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή προϊόντων χωρίς γλουτένη.
  • Να πλένεται συχνά τα χέρια σας και ειδικά όταν έρχεστε σε επαφή με τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη.
  • Να καθαρίζεται καλά την κουζίνα, τους πάγκους και τα μέρη του σπιτιού που πιθανόν υπάρχουν επιμολύνσεις από προϊόντα που περιέχουν γλουτένη.
  • Προσοχή σε περιπτώσεις που τρώτε απέξω καλό θα ήταν το κρέας να ψήνεται σε δική σας καθαρή λαδόκολλα προκειμένου να αποφεύγεται η επαφή με άλλα προιόντα γλουτένης

 

ΔΙΑΙΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΓΛΟΥΤΕΝΗΣ: ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ & ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ

 

ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΑΣΦΑΛΗ
ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ
  Σιτάρι, άμυλο σίτου, κριθάρι, σίκαλη, πλιγούρι, κους κους, μούσλι, δημητριακά πρωινού, ζυμαρικά, ζύμες, γλυκά & αλμυρά αρτοσκευάσματα Νιφάδες καλαμποκιού, πατατάκια τσιπς, διογκωμένο ρύζι σε δημητριακά πρωινού, βρώμη, κουάκερ Ρύζι, πατάτες, καλαμπόκι, κάστανα, χαρούπια, φαγόπυρο, κεχρί, σουσάμι, ταπιόκα, μανιόκα
ΦΡΟΥΤΑ
Ξηρά φρούτα με επικάλυψη αλεύρου Σακχαρόπηκτα φρούτα (Fruit glace) Όλα τα φρούτα (φρέσκα & κατεψυγμένα), φρούτα σε σιρόπι, αποξηραμένα φρούτα
ΛΑΧΑΝΙΚΑ
Μίγματα λαχανικών με δημητριακά ή σιτάρι Έτοιμα φαγητά με πυκνωτικά μέσα Όλα τα λαχανικά (ωμά & κατεψυγμένα, σε λάδι, σε κονσέρβες)
ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ
Γιαούρτι με δημητριακά, βύνη, μπισκότα Τετηγμένα τυριά, τυριά σε φέτες, κρέμα σαντιγύ, τυριά με επικάλυψη “μούχλας” (μπρι), blue cheese, γιαούρτι με φρούτα Φρέσκο γάλα, γιαούρτι, κρέμα, φρέσκο τυρί
ΚΡΕΑΤΑ & ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΑ
Παναρισμένα κρέατα & ψάρια, μαγειρεμένα με αλεύρι, σουρίμι (απομίμηση καβουρόψιχας) Κρέας σε φέτες, λουκάνικα, παστά, κρέατα σε κονσέρβα, έτοιμες σάλτσες με βάση κρέας, προπαρασκευασμένα γεύματα με κρέας Όλα τα φρέσκα κρέατα, ψάρια (καπνιστά, κατεψυγμένα, αυγά)
ΟΣΠΡΙΑ
  Όλα τα όσπρια
ΛΙΠΗ
Μπεσαμέλ Έτοιμες σάλτσες, κύβοι Όλα τα φυτικά έλαια, μαργαρίνη, βούτυρο, λαρδί, μαγειρικό λίπος
ΓΛΥΚΑ
Σοκολάτα με δημητριακά, μάφινς, μπέιγκελς, κρέπες, κράκερς, μπισκότα, μπάρες δημητριακών Άχνη ζάχαρη, σκόνη κακάο, κακαόμαζα, παγωτά επιδόρπια, γλειφιτζούρια, κάποια παγωτά Ζάχαρη, μέλι
ΠΟΤΑ
Μπίρα, τζιν, στιγμιαίος καφές, καφές από κριθάρι, malt ουίσκι Σιρόπια, για ποτά, μίγμα στιγμιαίας σοκολάτας, χυμοί φρούτων με ίνες Αναψυκτικά, τσάι, καφές, αλκοολούχα (κρασί, σαμπάνια, μπράντυ, ρούμι, τεκίλα)
ΔΙΑΦΟΡΑ
Προζύμι Καρυκεύματα, μπέικιν πάουντερ, μαγιά, μαγιά μπίρας Βότανα & μπαχαρικά (ολόκληρα, όχι σε σκόνη)

 

 

 

Δες επίσης