Η υιοθέτηση ισορροπημένης διατροφής είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη καθώς συμβάλλει στον καλύτερο έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης, τη μείωση του κινδύνου για επιπλοκές όπως καρδιαγγειακά, υπέρταση, εγκεφαλικά και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

 

Γενικές διατροφικές οδηγίες

 

 

Επιλογή πηγών υδατανθράκων

 

 

 

Οδηγίες για την πρόσληψη πηγών λίπους

 

 

Οδηγίες για μειωμένη πρόσληψη αλατιού

 

-Κονσέρβες, παστά, τουρσί, σφολιάτες

-Αλμυρά σνακ όπως γαριδάκια, πατατάκια, μπισκότα

-Αλμυρά τυριά (σκληρά κίτρινα, φέτα κ α)

-Αλλαντικά

-Αρτοποιήματα με αλάτι, ψωμί εμπορίου, μαγιά

-Σόδα (μαγειρική και αναψυκτικό), baking powder

-Έτοιμες σάλτσες (σόγια, κέτσαπ, μουστάρδα, κρέμα γάλακτος, μαγιονέζα)

-Κύβους (ζωμούς) λαχανικών και κρέατος

-Ξηροί καρποί

-Ελιές

-Τυποποιημένο φαγητό (fast food)

 

 

Το εβδομαδιαίο διαιτολόγιο ενός ατόμου με διαβήτη θα πρέπει να συνίσταται από τα ακόλουθα:

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ:

6-10 μερίδες ψωμί, δημητριακά, ρύζι, ζυμαρικά

2-4 μερίδες φρούτων

3-5 μερίδες λαχανικών

1-2 μερίδες γαλακτοκομικών

 

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ:

2 φορές ψάρι ή θαλασσινά

2 φορές όσπρια

2 φορές πουλερικά

1 φορά κόκκινο κρέας

 

Επιπλέον χρήσιμες οδηγίες: