Βασικές οδηγίες για άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτικά:
- Τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνη Κ ανταγωνίζονται την αντιπηκτική δράση της βαρφαρίνης. Μέτριες ποσότητες των τροφίμων αυτών δεν επηρεάζει σημαντικά την δράση του φαρμάκου.
- Η βιταμίνη Κ βρίσκεται σε φυτικής και ζωικής προέλευσης τρόφιμα
- Στα τρόφιμα η βιταμίνη Κ βρίσκεται κυρίως στις φυτικής προέλευσης τροφές όπως στο σπανάκι, το μπρόκολο, το λάχανο (όλων των τύπων), τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα γογγύλια, το μαρούλι και το πράσινο τσάι. Μικρότερες ποσότητες βρίσκονται στα δημητριακά, τα φρούτα, τα γαλακτοκομικά και το κρέας.
- Ο μαϊντανός και η σόγια επίσης έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ.
- Δεν συστήνεται αποφυγή τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνη Κ αλλά η σταθερή καθημερινή κατανάλωση τους.
- Θα πρέπει να αποφεύγονται διατροφικές αλλαγές για να σταθεροποιηθεί η καθημερινή πρόσληψη βιταμίνης Κ από τις τροφές.
- Να τηρείτε την ίδια ποσότητα πράσινης σαλάτας καθημερινά (π χ ένα μπολ ίδια μεζούρα καθημερινά) χωρίς αυξομειώσεις.
Τι κάνουμε στο ημερήσιο διαιτολόγιο
Πρέπει να διατηρείται μία σταθερή και μικρή πρόσληψη βιταμίνης Κ καθημερινά.
-Λαχανικά (να αποφεύγονται): Συκώτι • Πράσινα φυλλώδη λαχανικά (αντίδια, βλίτα, σπανάκι, μαρούλι) • Τριφύλλι • Σπαράγγια • Μπρόκολο • Κουνουπίδι • Λαχανάκια Βρυξελλών • Παντζάρια • Γογγύλια • Λάχανο • Κρόκος αυγών • Μέλι • Φασολάκια • Μπάμιες • Κολοκυθάκια • Ντομάτες • Μαϊντανός • Κάρδαμο • Σόγια και παράγωγα αυτής (π.χ, σογιέλαιο) • Χυμοί των προαναφερθέντων λαχανικών • Αλκοόλ • Αναψυκτικά τύπου cola • Καφές • Πράσινο τσάι
Ενώ επιτρέπονται: • Αγγούρι • Καρότα (βραστά ή ωμά) • Ψητές πιπεριές (πράσινες και Φλωρίνης) • Ψητές μελιτζάνες • Ψητά μανιτάρια • Καλαμπόκι
Γάλα & γιαούρτι: αν καταναλώνεται, να είναι σταθερή η ποσότητά του
(~ 1 μερίδα/ημέρα)
Φρούτα (να αποφεύγονται): • δαμάσκηνα, • αβοκάντο, • ακτινίδια, • φράουλες, • βατόμουρα
Βότανα (να αποφεύγονται): • κάρδαμο, • ματζουράνα, • θυμάρι, • ρίγανη, • βασιλικός